Rijlessen zitten weer in de lift. Zo houd je de kosten in de hand

De kosten voor rijlessen beginnen te stijgen. Dit wordt volgens experts veroorzaakt doordat het nu voor alle 16-jarigen in Nederland ook mogelijk is om op rijles te gaan. Hiermee wordt het aantal startende leerlingen zo groot, dat de belangstelling en de kosten voor rijles automatisch toenemen. Het CBR heeft cijfers bekendgemaakt in 2018 waarin zij de gemiddelde prijs van een rijopleiding bespreken. Volgens hen moet je zeker wel rekenen op kosten van €2327 euro. In dit gemiddelde totaalbedrag zitten wel twee herexamens inbegrepen, veel mensen dienen hun theorie of praktijkexamen namelijk minstens één keer over te doen. In deze blog lees je meer over de toenemende kosten en hoe jij wellicht tegen een vriendelijker tarief kunt starten met rijlessen.

Hoe komt het dat de kosten voor autorijles stijgen?

Eerder hebben wij je al verteld dat het aantal jongeren wat mag starten met rijlessen, explosief is toegenomen. Doordat zowel 16,5 als 17-jarigen nu autorijles mogen nemen, zijn dat twee leeftijdscategorieën bovenop iedereen die 18 jaar en ouder is. Doordat er zoveel meer vraag is ontstaan naar autorijles, is ook het aantal rijscholen sterk toegenomen. Dit zorgt voor veel onderlinge concurrentie, waardoor de kwaliteit per rijschool mogelijk zou kunnen verslechteren. Het blijft natuurlijk het belangrijkste dat jij straks veilig de weg op kunt, dus dan dienen jouw rijlessen wel van kwaliteit te zijn.

Wist jij dat je voor een gemiddelde autorijles van 60 minuten ongeveer €42 euro betaald? Doordat dit best een hoog bedrag is, zitten er rijscholen tussen die met hun prijzen stunten. Dit doen ze om meer leerlingen binnen te halen. Maar meer leerlingen, betekent niet meteen dat de kwaliteit van de rijschool ook gewaarborgd blijft.

Waar dien je op te letten wanneer je voor kosten komt te staan?

Ten eerste is het belangrijk dat je de pakketkosten van de rijschool goed bekijkt. Want vaak is het zo dat er meerdere kosten buiten het pakket om aan je worden gedeclareerd. Denk bijvoorbeeld aan registratiekosten, het gebruik van je lesauto en de aanwezigheid van de instructeur (rijschool Rotterdam). Dit soort extra bedragen kunnen per rijschool verschillen. Bovendien ben je bij veel rijscholen altijd voordeliger uit op het moment dat je voor een pakket van 20 of meer rijlessen, inclusief praktijkexamen betaald. Het enige nadeel aan deze pakketten is dat je dan niet meer kunt wisselen van rijschool. Je bent het geld voor het hele pakket kwijt, als je toch bij iemand anders wil gaan lessen.

Wanneer je voor een bepaald pakket kiest, is het belangrijk dat je goed nakijkt wat er allemaal onder het pakket wordt verstaan. Zijn dit alleen de rijlessen of zit er ook een theorie-examen en praktijkexamen bij inbegrepen. Vergelijk vooral een aantal rijscholen met elkaar om te kijken welke de voordeligste en beste deal aanbiedt.

Leer autorijden bij Sodrive

Bij onze Rotterdamse rijschool Sodrive zijn wij erg gedreven om jou in één keer te laten slagen. Want hoe fijn zou het zijn als jij vol zelfvertrouwen richting jouw praktijkexamen vertrekt? Door ons effectieve lesprogramma brengen wij je alle kneepjes van het autorijden bij. De kosten vallen bij ons ook nog eens mee, omdat wij zowel op losse lessen of volledige pakketten mooie kortingen voor je klaar hebben staan.

Wanneer je bij ons lest nemen wij de tijd voor je, jij leert autorijden op jouw eigen tempo. We bespreken na afloop van elke rijles jouw voortgang en je krijgt al een voorproefje van waar we ons de volgende les op zullen focussen. Twijfel niet langer of je aan jouw rijlessen wil beginnen en maak gebruik van onze gratis proefles, om te kijken of onze rijschool bij je past.