Rijlessen steeds slechter

Uit onderzoek is gebleken dat rijlessen steeds slechter worden. Want de kandidaten die bij het CBR op de stoep staan om hun praktijkexamen te doen, hebben veel vaker een laag niveau, waardoor ze uiteindelijk niet slagen. Rijlessen worden steeds slechter doordat er opeens veel meer onervaren rijscholen uit de grond zijn gestampt. Veel mensen denken dat zij door rijles te geven, snel en makkelijk geld kunnen verdienen. Zij beloven hun leerlingen soms zelfs dat ze in 10 lessen hun rijbewijs kunnen halen. Dit is onzin want gemiddeld genomen dient iemand ruim 38 uur aan rijles te volgen, voor hij/zij kan afrijden. In deze blog lees je meer over steeds slechtere rijlessen.

Rijlessen steeds slechter door onervaren rijscholen

Bij het CBR valt het op dat steeds meer examenkandidaten al voor hun praktijkexamen langskomen terwijl zij een erg laag rijniveau hebben. Dit vormt een probleem doordat het erg druk is bij het CBR en er lange wachtrijen ontstaan voor je kunt afrijden. En als deze wachtrijen dan zijn gevuld met kandidaten die het sowieso niet gaan halen tijdens hun eerste keer, dan ontstaat er een verstopping voor de mensen die wel echt al kunnen autorijden. Doordat rijlessen steeds slechter worden, mede door de onervaren rijschoolhouders die er snel een slaatje uit willen slaan, gaat de kwaliteit ervan sterk naar beneden.

Deskundigen zeggen dat het onwenselijke verdienmodel van autorijscholen aangepakt dient te worden. De rijschoolhouders sturen kandidaten veel te vroeg naar het CBR, zodat ze plek hebben voor nieuwe betalende leerlingen. Dit is uiteraard totaal niet verantwoord of de bedoeling. Daarnaast verdient de rijschoolhouder ook nog eens geld doordat zij zeggen dat een praktijkexamen een bepaald bedrag is, wat ver boven het bedrag van het CBR ligt. Daarmee pakken ze dus meer geld over de rug van hun leerlingen heen.

Verschillen in kwaliteit per regio

De BOVAG heeft een experiment uitgevoerd om te checken of rijlessen steeds slechter worden in elke regio van ons land. Het bijzondere wat uit dit onderzoek naar voren kwam, is het feit dat juist de 17-jarigen die afreden veel sneller slaagden dan alle kandidaten van 18 jaar of ouder. De BOVAG denkt dat dit komt doordat de jongeren op het platteland en de niet-stedelijke gebieden sneller hun rijbewijs willen halen. Dat komt doordat zij veel grotere afstanden van en naar de stad of andere dorpen dienen af te leggen. Vandaar dat men in andere regio’s ook vroeger begint met lessen.

Uit het onderzoek is gebleken dat rijlessen steeds slechter worden in Ouder-Amstel (28,6% slagingspercentage eerste keer afrijden), Capelle aan den IJssel (30,9% slagingspercentage eerste keer afrijden) en Schiedam (31,4% slagingspercentage eerste keer afrijden). De regio’s waar de meeste leerlingen in één keer voor hun rijbewijs slagen zijn Eemnes, Sliedrecht en Opmeer.

Kom lessen bij ervaren en professionele rijschool Sodrive

Rijlessen steeds slechter? Bij Sodrive (rijschool Rotterdam) geldt dat zeker niet, wij hebben een partij ervaring en motivatie om jou te leren autorijden. Wij hebben er met onze doelgerichte aanpak zelfs voor gezorgd dat bijna al onze leerlingen in één keer slagen voor hun rijbewijs. Weet je hoe wij dit voor elkaar krijgen? Door de autorijles volledig om jou te laten draaien.

We lessen op het tempo wat jij fijn vindt en na elke les bespreken we samen jouw vooruitgang. Daarnaast weet je dan ook al meteen wat je in de volgende les gaat leren, zodat je echt bewust bezig bent met wat je allemaal al kunt en wat je nog gaat leren. Wij hebben geen wachtlijst en je kan via onze website jouw gratis proefles aanvragen om te kijken of wij een rijschool zijn die bij je past. Bij Sodrive leer je zelfverzekerd en veilig met de auto de weg op te gaan!