Kinderen mogen rijlessen vanaf 13 jaar?

Rijlessen vanaf 13 jaar? Volgens Het Jeugdjournaal gaat de mogelijkheid tot het volgen van rijlessen vanaf je 13e binnenkort in Nederland doorgevoerd worden. En ook lieten zij weten dat je op je 14e dan al kunt afrijden voor je rijbewijs. Er zouden strenge regels aan verbonden zitten en ook is het niet voor alle 13 en 14-jarige mogelijk om voor de rijlessen in aanmerking te komen. Hoe denkt Sodrive (rijschool Rotterdam) over rijlessen vanaf 13 jaar? Je leest er meer over in deze blog. In de laatste alinea wordt uitgelegd of je nu wel of niet rijlessen vanaf 13 jaar kunt nemen.

Strenge regels voor rijlessen vanaf 13 jaar

Volgens Het Jeugdjournaal gelden er strenge regels voor rijlessen vanaf 13 jaar. Zo stellen zij dat niet zomaar alle kinderen van 13 op rijles mogen. Degene die in aanmerking komen zijn de kinderen die hun fietsrijbewijs of fietsdiploma al hebben gehaald. Daarnaast vertelde Het Jeugdjournaal dat het theorie-examen voor 13-jarigen een stuk moeilijker is opgesteld dan dat voor de kinderen van 16 jaar. Op die manier wil de politiek er namelijk voor zorgen dat de kinderen van 13 alleen achter het rijlesstuur mogen stappen, als ze echt alle regels in het verkeer helemaal kennen. De kinderen die het theorie-examen niet halen, komen niet in aanmerking voor rijlessen vanaf 13 jaar.

En als laatste worden jouw benen volgens Het Jeugdjournaal opgemeten, zodat de rijscholen er zeker van zijn dat je echt goed bij alle pedalen kunt. Ook zouden de 13-jarigen volgens hen niet in de stad mogen lessen. Dus alleen op de rustige wegen is het mogelijk om een rijles te nemen als je 13 jaar oud bent.

Rijlessen vanaf 13 jaar verantwoord of onverantwoord?

Rijlessen vanaf 13 jaar lijkt ons bij Sodrive geen goed idee. Wanneer jij in de auto stapt en als bestuurder plaatsneemt, krijg je erg veel verantwoordelijkheid. Jij dient de auto onder controle te houden en de veiligheid voor jezelf, medepassagiers en andere weggebruikers te waarborgen. Dit is op je 13e een veel te grote uitdaging. Wanneer je zo jong bent, zie je het autorijden misschien als een game, in plaats van dat jij je aan alle regels dient te houden.

Wanneer je 16 jaar oud bent, mag je al op een scooter rijden. Vandaar dat de politiek na lang vergaderen heeft besloten dat je dan onder strenge begeleiding ook autorijlessen mag nemen. Maar je mag vanaf je 18e pas zonder begeleiding achter het stuur stappen. Wist je trouwens dat jongeren in Amerika vanaf hun 16e al alleen in de auto mogen stappen, na het behalen van hun rijbewijs? En daar gaat het al jaren goed, maar hier in Nederland dien je 17 te zijn voor je mag afrijden en dan heb je tot je 18e altijd een begeleider naast je nodig.

Vanaf welke leeftijd kan je rijlessen volgen bij Sodrive?

Bij Sodrive (rijschool Rotterdam) bieden wij geen rijlessen vanaf 13 jaar aan. Dit is ook helemaal niet iets wat door de Nederlandse wet- en regelgeving is bedacht. Het Jeugdjournaal heeft dit als een 1 aprilgrap ingezet. Maar toch kan het zo zijn dat er discussie rondom dit onderwerp is ontstaan. Want waarom mag iemand vanaf 16,5 jaar wel autorijden en iemand van 13 nog niet? Natuurlijk heeft dit te maken met de ontwikkeling van kinderen naar jongvolwassenen. Als kind van 13 heb je nog geen idee wat jij met jouw gedrag kunt aanrichten. Terwijl je als 16,5-jarige toch wat meer besef hebt over welke gevolgen jouw daden voor jezelf en de medemens hebben. Sodrive volgt de wet- en regelgeving, waardoor je bij ons met 16,5 jaar jouw eerste rijles kunt nemen. Let er wel op dat je pas mag afrijden op het moment dat je 17 jaar oud bent.