‘’ALS JE NA 15 RIJLESSEN SLAAGT, BEN JE SUPERTALENT’’

Veel rijleskandidaten rijden veel te vroeg af omdat rijscholen ze als supertalent bestempelen. Want uit cijfers van het CBR blijkt, dat 50% van alle examenkandidaten de eerste keer zakt voor hun praktijkexamen en hun rijbewijs niet tijdens de eerste poging behaalt. Dit is niet het percentage wat het CBR en de brancheorganisatie graag ziet, vandaar dat zij er nu vanaf willen. Wist je dat je om de eerste keer voor je rijexamen te slagen, je gemiddeld 38:30 uur aan rijles nodig hebt? Uit de cijfers is gebleken dat sommige rijscholen hun leerlingen als supertalent wegzetten en ze al met 15 lessen naar het examen sturen. In deze blog lees je meer over wanneer je op kunt letten voor je praktijkexamen doet.

Supertalent met stuntprijzen

Meerdere organisaties en het CBR schrikken van de cijfers voor mensen die hun praktijkexamen de eerste keer niet behalen. Hieruit blijkt namelijk dat het niveau van de kandidaten, dat naar een praktijkexamen worden gestuurd, steeds verder daalt. Dit wordt mede veroorzaakt door de rijscholen die hun kandidaat als supertalent bestempelen, terwijl zij nog helemaal niet klaar zijn om voor hun praktijkexamen op te gaan. De zogenaamde stuntpakketten met stuntprijzen beloven het supertalent dat zij met 10 rijlessen al kunnen afrijden. De brancheorganisatie en het CBR willen de rijleskandidaten vooral waarschuwen voor de aanschaf van zulke pakketten. Want wanneer een rijschool je dit belooft, weet je al meteen dat je opgelicht wordt.

Ook vanuit de examinatoren van het CBR komen signalen binnen dat steeds meer examenkandidaten erg slecht op hun rijexamen zijn voorbereid. In Nederland is het rijniveau behoorlijk hoog, het verkeer is druk en je moet echt meer kunnen dan je in 10 rijlessen zou kunnen leren. Het is eerder uitzondering dan regel op het moment dat iemand met 15 rijlessen voor zijn/haar examen slaagt, dat is pas een echt supertalent.

Kwaliteitscontrole op de rijscholen

De brancheorganisatie wil een einde maken aan de stuntpakketten die veel rijscholen aan hun klanten aanbieden. Ook willen zij instructeurs gaan controleren, zodat degene die de lessen verzorgd ook echt kwaliteit aan de klanten kan leveren. Daarnaast laten het CBR en de brancheorganisatie weten dat de consument geen stuntpakketten van 10-15 lessen en een rijexamen meer moet aanschaffen. Maar het verhaal over een supertalent heeft twee kanten. Want sommige rijlesinstructeurs geven aan dat soms de ouders na een paar lessen al pushen tot een praktijkexamen. En de klant blijft altijd koning, zelfs als zij het advies van de instructeur om eerst meer lessen te nemen, niet willen opvolgen. Op dat moment heeft de instructeur de keuze tussen de leerling laten afrijden of hij/zij raakt zijn leerling kwijt aan een andere rijschool die de leerling wel naar het CBR stuurt.

Bij Sodrive rijd je af wanneer je er klaar voor bent

Natuurlijk vinden wij je een supertalent wanneer je bij Sodrive (rijschool Rotterdam) lest. Maar wij zijn goudeerlijk op het moment dat we denken dat je er nog niet klaar voor bent om af te rijden. Misschien zit dat een beetje in onze Rotterdamse mentaliteit. Wij zeggen je waar het op staat en willen je zo goed mogelijk voorbereiden op jouw praktijkexamen. Dit houdt in dat wij kijken naar jou als persoon, ben je een snelle leerling? Super dan zullen wij je blijven uitdagen en je laten afrijden als we allebei denken dat je er klaar voor bent. Vind je rijlessen spannend en wil je graag meer oefenen, dan is dat ook geen enkel probleem. Bij Sodrive les je op jouw eigen tempo en bespreken we na elke les hoe je het vond gaan en wat er beter kan. De lessen passen bij jouw manier van leren en daarom slagen bijna al onze leerlingen wél in één keer voor hun rijbewijs.